Írta:   - 2015.07.15 | 2 hozzászólás

Lehoczky János kovács Iparművész
Lehoczky János
Ötvös, kovács iparművész.
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1942
Kiállítások az adatbázisban:
A vas metamorfózisa
Mestere: Bieber Károly kovács iparművész. 1974: nívódíj a Ferenczy Károly Múzeum belső kapujáért; 1976: nívódíj a Hilton Szálloda három kapujáért, rácsaiért; 1994: Ferenczy Noémi-díj; 1995: Magyar Művészetért díj. 1988-tól a szentendrei Péter-Pál Képző- és Iparművészeti Alkotóközösség és Galéria (1991-től Egyesület) alapító tagja. 1992-95: “kovácsolás” kurzust tart műhelyében a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatói részére. Szentendrén él. ~ az 1960-as években újraéledő kovácsművességnek, az eklektizáló formanyelvvel szakító, új utakat kereső kovácsműves alkotóknak meghatározó egyénisége. Pályája restaurátorként indult, majd 1965-től saját műhelyt alapított. A modern építészeti formák és a román kori vasmunkák tiszta szerkezetisége felé fordulva kezdte alkotni monumentális kovácsoltvas kapuit s rácsait, amelyeknél az absztrakt térplasztika irányába mutatóan aknázza ki a háromdimenziós geometrikus motívumok pozitív s negatív formajátékát. A kisművesség területén változatos cégéreket, kandelábereket, falikarokat készít. Jelentősek a műemlékekhez kapcsolódó rekonstrukciós és restaurátori munkái is, amelyeknél az adott történeti stílusjegyek másolása helyett a motívumkincs alkotó újragondolására helyezi a hangsúlyt.

2 hozzászólás

 1. 2017.04.27

  Nagyon örülök,hogy rátaláltam a Mesterre,mert a jól olvasom kisművesség területén is dolgozott .Vettem a Petőfi Sándor utcában egy falikart 1965 körül és akkor nem kérdeztem,hogy kinek a munkája csak nagyon tetszett,és megvettem.
  Most hosszú keresgélés után én azt hiszem rátaláltam Lehoczki János művészre. Abban reménykedek hogy Ő csinálta az én fali gyertyatartómat.
  Hová tudnám elküldeni a képet ezen még gondolkodom
  Üdvözlettel
  Toldy Mária

  • 2017.07.01

   Kedves Mária.
   Ha nekem elküldi ma képet akkor én megmutatom Jánosnak és válaszolok kérdéseire
   Lehoczky János nem netezik de én igen és minden elküldök önnek.
   e-mail cimem: endrus945@gmail.com Várom kérdéseit Üdvözlettel Kovács Endre Szentendre +3620 3 147 157

Mondd el a véleményed!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.