Lehoczky János kovács Iparművész

Lehoczky János
Ötvös, kovács iparművész.
Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1942
Kiállítások az adatbázisban:
A vas metamorfózisa
Mestere: Bieber Károly kovács iparművész. 1974: nívódíj a Ferenczy Károly Múzeum belső kapujáért; 1976: nívódíj a Hilton Szálloda három kapujáért, rácsaiért; 1994: Ferenczy Noémi-díj; 1995: Magyar Művészetért díj. 1988-tól a szentendrei Péter-Pál Képző- és Iparművészeti Alkotóközösség és Galéria (1991-től Egyesület) alapító tagja. 1992-95: „kovácsolás” kurzust tart műhelyében a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatói részére. Szentendrén él. ~ az 1960-as években újraéledő kovácsművességnek, az eklektizáló formanyelvvel szakító, új utakat kereső kovácsműves alkotóknak meghatározó egyénisége. Pályája restaurátorként indult, majd 1965-től saját műhelyt alapított. A modern építészeti formák és a román kori vasmunkák tiszta szerkezetisége felé fordulva kezdte alkotni monumentális kovácsoltvas kapuit s rácsait, amelyeknél az absztrakt térplasztika irányába mutatóan aknázza ki a háromdimenziós geometrikus motívumok pozitív s negatív formajátékát. A kisművesség területén változatos cégéreket, kandelábereket, falikarokat készít. Jelentősek a műemlékekhez kapcsolódó rekonstrukciós és restaurátori munkái is, amelyeknél az adott történeti stílusjegyek másolása helyett a motívumkincs alkotó újragondolására helyezi a hangsúlyt.

2 thoughts on “Lehoczky János kovács Iparművész

 1. Toldy Mária

  Nagyon örülök,hogy rátaláltam a Mesterre,mert a jól olvasom kisművesség területén is dolgozott .Vettem a Petőfi Sándor utcában egy falikart 1965 körül és akkor nem kérdeztem,hogy kinek a munkája csak nagyon tetszett,és megvettem.
  Most hosszú keresgélés után én azt hiszem rátaláltam Lehoczki János művészre. Abban reménykedek hogy Ő csinálta az én fali gyertyatartómat.
  Hová tudnám elküldeni a képet ezen még gondolkodom
  Üdvözlettel
  Toldy Mária

  Válasz
  1. Kovacs Endre Szerző

   Kedves Mária.
   Ha nekem elküldi ma képet akkor én megmutatom Jánosnak és válaszolok kérdéseire
   Lehoczky János nem netezik de én igen és minden elküldök önnek.
   e-mail cimem: endrus945@gmail.com Várom kérdéseit Üdvözlettel Kovács Endre Szentendre +3620 3 147 157

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük